22 Mai

"Tenim la percepció que els problemes dels països empobrits són molt distants a la realitat nostra"

Xarxanet.org ha entrevistat a la nostra responsable tècnica, Begoña Simal, i a continuació podeu llegir-la.

Begoña Simal forma part de VOLS i fa més de 14 anys que treballa per millorar les condicions de vida de les persones desafavorides des del camp de l'educació, va començar com a voluntària al terreny i també ha sigut voluntària local.

Quina és la missió de la vostra entitat?

La missió de VOLS és donar suport a la promoció dels infants i dels joves en situació d'exclusió social als països empobrits. A més d'això volem implicar als joves de Catalunya en aquesta missió per treballar per aconseguir unes condicions de vida digna per a infants i joves dels països on estem treballant.

Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn més immediat?

En general, tenim la percepció que els problemes dels països empobrits són molt distants a la realitat nostra, que els seus maldecaps són alguna cosa molt gran i que hi ha poc a fer des de la nostra realitat quotidiana. Nosaltres, des de tots els nostres punts i delegacions proveïm d'eines i possibilitats als joves de Catalunya perquè es puguin implicar de forma efectiva i concreta en la transformació d'aquesta realitat i ho fem de tres formes:

1. A través de voluntariat internacional: activitat amb la qual va néixer VOLS l'any 1992

2. Amb la promoció d'activitats al territori on estem presents. Amb accions de sensibilització nord sud i causes de la pobresa al món.

3. I finalment amb activitats per captació de fons per projectes que es porten a terme al sud. Volem que els protagonistes d'aquests projectes siguin els joves vinculats, els impulsors i líders de les accions que repercuteixen en els joves que viuen els països on ajudem.

Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

Tenim dos nivells d'implicació voluntària. Hi ha una cinquantena de voluntaris estables a l'equip durant l'any i després més de 200 voluntaris puntuals per activitats i campanyes.

D'aquests grups estables, uns són a les delegacions dels 6 llocs i impulsen allà activitats i llavors tenim posicions de treball per a 3 arees de treball:

- voluntariat internacional: per formar i acompanyar els que faran l'estada de voluntariat

- comissió de projectes: que reben, estudien i busquen recursos per a peticions de finançament de projectes dels socis locals.

- comissió d'educació: que impulsen campanyes educatives per educar sobre desenvolupament i ciutadania global, consum responsable, el fenomen de la migració o equitat de gènere.

Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

La raó de ser de VOLS és el voluntariat. VOLS és una entitat de voluntaris i voluntàries i sense el voluntariat, VOLS deixaria de tenir sentit. I el voluntariat es persegueix tant aquí com als països on treballem. El voluntariat està a l'essència de l'organització i del nostre entendre de la societat i la justícia social, i els voluntaris que s'impliquen tenen com a finalitat última ser ciutadans i ciutadanes implicats en la societat on vivim i en la seva transformació perquè sigui un planeta habitable per a tothom.

Quina creieu que serà la vostra realitat en 10 anys?

Probablement, la forma de VOLS sigui diferent. En 10 anys creiem seguir sent una entitat viva treballant molt en xarxa amb altres. Això de fer activitats sols ja és cosa del passat perquè ja actualment pràcticament totes les accions que duem a terme són amb algú altre. No ens imaginem res sols, sinó també treballant amb tots els moviments formals o no que estan sortint i que sortiran en els pròxims anys. Ens imaginem VOLS amb persones voluntàries identificades amb la causa i treballant molt de la mà amb els nostres socis locals. El nostre repte i manera de fer és no inventar-nos els projectes que fem al terreny sinó que som l'altaveu entre els socis locals i les possibles persones que puguin col·laborar o ser finançadors. I m'imagino treballant encara més de la mà amb els socis locals.

Quin ha estat per a tu el moment de més passió a l'entitat?

Em quedo amb una imatge d'una escola d'un poblat rural proper a Duékoué a la Costa d'Ivori. On pràcticament sense cap recurs un professor mig voluntari mig remunerat cada dia feia una hora i mitja de camí caminant fins al lloc de l'escola per poder ser fidel al seu projecte d'alfabetitzar al grup de nens del poblat. El testimoni d'aquest professor com tants d'altres és motiu d'apassionament de respecte i admiració per aquesta persones i et fa sentir la responsabilitat de portar aquest testimoni i realització dels somnis a la gent que m'envolta aquí a Catalunya.


ONG VOLS és una associació sense ànim de lucre per a la cooperació i la solidaritat amb els infants i joves dels països en vies de desenvolupament. Va néixer arran de l'anada a la Costa d'Ivoire d'un grup de joves que volien fer voluntariat social. En tornar de l'experiència d'un estiu van voler promocionar-ho perquè ho experimentessin altres persones i s'ajudés a projectes concrets en països del sud.

Darrera modificació el Divendres, 22 Mai 2015 13:55
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi