17 Abr

Més de 130 joves i 30 educadors participen a la #StarPeace 2018 a Barcelona

És la segona edició d'aquesta iniciativa organitzada per les ongd de Salesians i que ha reunit adolescents i joves de 15 a 19 anys per a treballar, en aquesta ocasió, sobre la cultura de la pau.

Eloi González, de 17 anys, és un dels joves participants a la #StarPeace 2018 que ha tingut lloc del 13 al 15 d'abril a Salesians Martí Codolar, a Barcelona. Pertanyent al grup solidari VOLS-Jove de Salesians Mataró explica que l'any passat ja va participar en la primera edicióde les jornades a Mohernando, Guadalajara, i que sota el lema "Tu també jugues. Iniciatives locals per a canvis globals "es van treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS). Eloi està convençut que "les coses es van fer molt bé perquè la gent ha repetit i avui  som molts més participants ja que es veuen moltes cares noves".

Els participants d'aquestes trobades són majoritàriament nois i noies dels diferents ambients (escoles, parròquies, centres juvenils, etc) de salesians a Espanya, però no exclusivament. El nombre de centres públics que s'adhereixen a aquesta iniciativa de grups d'Espiral Solidària i Iniciatives Solidàries (com es diuen en l'ambient salesià) va en augment i un exemple d'això és la participació en les jornades de Laura Vecilla, de 18 anys, de l'Institut Augusto González de Linares, de Santander, que no s'ha volgut perdre la cita per segon any consecutiu.
 
Aquesta jove es mostra radiant per tot el que es treballa i comparteix en les jornades. Ha estat el mateix Eloi qui ha anat a buscar-la perquè parléssim amb ella. La Laura ens explica que gràcies a les jornades de l'any passat i a les experiències i bones pràctiques que es van compartir han obert un grup solidari en el seu col·legi que han fet transversal a diferents cursos. "Això ens ha permès dur a terme moltes accions solidàries, per exemple, una de les iniciatives que hem adoptat ha estat la campanya de reis perquè els nens més vulnerables del nostre entorn no es quedessin sense regals. Ha estat una experiència genial ". 
Els joves tenen molt a aportar
 
La Laura afegeix que "aquestes trobades serveixen perquè nosaltres, els joves, que som el futur, tinguem iniciatives noves i diferents que puguin ajudar a evitar tots els problemes actuals: les guerres, les injustícies, etc. És un espai perfecte per a sentir-se acompanyat i reflexionar conjuntament per extreure noves idees ".
 
Aquesta mateixa idea la recull l'Eloi, que afegeix que aquest espai "és un lloc en el qual un aprèn contínuament des de l'escolta activa dels punts de vista de tots i això permet tenir una visió més àmplia i seguir formant-te com a persona". També apunta que "estem en una societat molt individualista en què alguns joves de vegades critiquen que aquest tipus activitats són una mica d'adoctrinament, i res més lluny de la realitat, i com més siguem molt millor".
 
El paper clau de l'acompanyament dels educadors en els processos dels joves
 
Cristina Martínez és una de les educadores que s'han deixat la pell per acompanyar, compartir i dissenyar en aquests dies les diferents dinàmiques educatives per a tots aquests joves. Els educadors s'han ficat a fons en el paper i s'han caracteritzat com els personatges de Star Wars amb l'objectiu d'empatitzar al màxim amb els joves i aprofitar el temps al màxim.
 
"Aquest tipus de trobades són una injecció brutal d'energia. Ells (els joves) tenen molta vitalitat i es creixen molt ràpid. Si combines la vitalitat i l'energia que tenen amb treballar certs temes que ens preocupen però que potser ells no s'aturen a reflexionar en el seu dia a dia, després els resultats són una autèntica passada ", explica Cristina.
 
I afegeix que "d'aquestes trobades surten reflexions brutals que moltes vegades ens sorprenen als propis educadors. De vegades creiem que no s'adonen del que passa i és clar que ho fan, però necessiten espais com aquest per poder expressar-se i poder parar-se a pensar, perquè la societat en què vivim no els dóna aquesta oportunitat, és tot immediat, les xarxes socials, etc ".

La importància de l'Educació per al desenvolupament (EpD)

Aquesta trobada es produeix en un moment clau en la vida de les tres ongd de Salesians Espanya que han organitzat la trobada: Solidaridad Don BoscoVOLS  i Jóvenes y Desarrollo, ja que estan en procés d'unificació per esdevenir una única organització que treballarà conjuntament a tot el territori.
Joaquín Rodríguez, coordinador del departament d'Educació per al desenvolupament de les tres ongd, és conscient que el llenguatge tècnic del sector que s'utilitza en les ongd a vegades queda una mica lluny de la comprensió d'algunes persones i per això aterra el concepte Educació per el desenvolupament a "com educar per millorar el món en què vivim i que totes les persones tinguem oportunitats perquè tinguem una vida digna en què puguem viure en pau, i que el nostre progrés i desenvolupament no estigui vinculat a elements econòmics i que principalment posem en el centre a les persones. En aquest sentit, l'educació per al desenvolupament incorpora que siguin processos i no activitats puntuals, plantejaments crítics i que no ens deixem portar per la corrent principal, etc "
Joaquín finalitza amb un #QueLaPazTeAcompañe, un dels hashtag principals que han donat vida a aquesta jornada.
Darrera modificació el Dimarts, 17 abril 2018 09:48
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi