19 Jun

Manifest: No més naufragis a la Mediterrània! Construïm ponts, no murs. Mobilització Europea. 20 juny

No més naufragis a la Mediterrània!

Construïm ponts, no murs.

Mobilització Europea. 20 juny 2015

Les ONGD salesianes de la Inspectoria Maria Auxiliadora -Jóvenes y Desarrollo, Solidaridad  Don Bosco i VOLS- ens sumem a la reflexió sobre els naufragis a la Mediterrània i a les mobilitzacions socials en la defensa dels drets humans.

Després dels naufragis a la Mediterrània, que han provocat la mort i desaparició en els cinc primers mesos de 2015 d'almenys 2.000 persones, sumades a les més de 22.000 en els últims quinze anys, els caps d'Estat han prioritzat una vegada més el reforç i blindatge de fronteres davant del respecte de les vides i dels drets de les persones que es veuen forçades a iniciar aquesta perillosa travessia a causa de la pobresa extrema en els seus països d'origen, la persecució ideològica i / o religiosa i la manca d'accés als drets bàsics.

Alhora Espanya ha demostrat la seva falta de compromís amb les persones refugiades que arriben a les fronteres europees, mostrant el seu rebuig a la proposta de mínims, que preveu la reubicació en un període de dos anys de 40.000 sol·licitants d'asil aprovada per la Comissió Europea .

Per posar fi a aquesta crisi humanitària és urgent i necessari que la Unió Europea adopti les següents mesures:

  • Posar en marxa una operació conjunta de salvament marítim, amb els mitjans i l'abast necessaris per evitar més morts.
  • Estendre el programa de reubicació a un major nombre de persones i de totes les nacionalitats. La mesura proposada per la Comissió és insuficient i discriminatòria ja que s'aplica exclusivament a persones procedents de Síria i Eritrea amb el límit de 40.000 deixant fora a totes aquelles que arribin un cop s'hagi cobert la quota assenyalada i a aquelles procedents d'altres països.
  • Instaurar un mecanisme d'acollida de les persones migrants i refugiades a nivell europeu amb caràcter permanent sobre la base de la solidaritat entre els Estats membres.

•  Consolidar un sistema europeu comú d'asil just i eficaç que elimini les disparitats existents entre els Estats membre.

  • Obrir vies d'accés legals i segures al territori europeu per a les persones migrants i refugiades, respectant el dret internacional i europeu.
  • Ampliar els criteris i interpretar de manera flexible la normativa sobre reagrupació familiar.
  • Reconsiderar la política de visats amb fins econòmic-laborals, impulsant un accés molt menys restrictiu que l'actual.
  • Rebutjar tota forma de cooperació amb tercers Estats, d'origen i de trànsit, que no respectin les llibertats i drets fonamentals, i incrementar l'ajuda de la Unió Europea en matèria de Cooperació al Desenvolupament com a mesura per solucionar aquest problema.
  • Deixar en suspens els acords de readmissió en vigor que puguin vulnerar el "principi de no devolució".

•    Fer efectiu el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) com a  mesures injustes que violen els drets humans.

Aquesta alarmant situació exigeix el compromís dels / les representants polítics / ques que han d'assumir les seves responsabilitats i pressionar els caps d'Estat de la Unió Europea per a la posada en marxa d'aquestes mesures. Reclamem a les institucions que obrin un diàleg sobre les polítiques migratòries i les possibles solucions i alternatives davant la dramàtica situació.

Les ONGD signants:

1. Manifestem que la cooperació al desenvolupament és una eina per acabar amb la pobresa extrema que existeix en aquests països, i que el treball educatiu de les nostres contraparts salesianes permet generar oportunitats a la població local amb la qual treballem.

2. Fem una crida a la Família Salesiana a unir-se a les mobilitzacions i a comprometre’s activament en la reclamació de les demandes exposades perquè prevalgui la defensa dels drets humans.

 

Fundación Jóvenes y Desarrollo

C/ Sagunto 192, 46009 Valencia

Tfno.: 963655130

Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

ONGD VOLS

Pl. Artòs, 4, 08017 Barcelona

Tfn.: 932038808

Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

ONGD Solidaridad Don Bosco

C/ Salesianos 3 A, 41008 Sevilla

Tfn.: 954 53 28 27

Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Darrera modificació el Divendres, 19 Juny 2015 11:55
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi