12 Jun

L’ educació, la millor eina per acabar amb el treball infantil

12 de juny. Dia Mundial contra el Treball Infantil.

152 milions de nenes i nens són víctimes del treball infantil; gairebé la meitat, 73 milions, estan en situació de treball infantil perillós. Àfrica compta amb gairebé la meitat de la mà d’obra infantil.

Segons l’Organització Internacional del Treball (OIT) el terme “treball infantil” es defineix com tot treball que priva als nens i nenes de la seva infantesa, el seu potencial i la seva dignitat, i que és perjudicial per al seu desenvolupament físic i psicològic “.


Així doncs, s’al·ludeix a la feina que és perillosa i perjudicial per al benestar físic, mental o moral del menor; interfereix amb la seva escolarització ja que els priva de la possibilitat d’assistir a classes; els obliga a abandonar l’escola de forma prematura; o els exigeix combinar l’estudi amb una feina feixuga i que els implica molt de temps.


En les formes més extremes de treball infantil, els infants són sotmesos a situacions d’esclavitud, separats de la seva família, exposats a greus perills i malalties i / o abandonats a la seva sort al carrer de grans ciutats (amb freqüència a una edat molt primerenca).


En aquest sentit, des de les ONGD de Salesians, Jóvenes y Desarrollo, Solidaridad Don Bosco y VOLS - Voluntariat Solidari creiem que l’educació és un dels pilars fonamentals per contribuir a l’eradicació d’aquesta xacra que condemna a generacions de famílies a perpetuar-se en el cercle de la pobresa i l’explotació.


Amb motiu d’aquest Dia Mundial promovem una dinàmica participativa en els diferents centres educatius amb els que treballem per reflexionar sobre aquesta temàtica i lluitar per la seva eradicació. 


Portem més de 25 anys col·laborant en projectes de cooperació al desenvolupament en els països empobrits, oferint alternatives educatives a les nenes, nens i joves que pateixen treball infantil, en major o menor grau, especialment a l’Àfrica, però també en diversos països d’Amèrica Llatina i Àsia.


Són centenars de projectes als quals donem suport en aquest àmbit, buscant la reinserció de nois i noies del carrer o del mercat, amb nenes i nens abusats, explotats i traficats, etc, i altres no tan extrems però que també requereixen un acompanyament constant .


Treballem també amb les famílies per intentar eradicar aquest problema des de l’origen; i amb les administracions públiques per fer efectius els drets de la infància.

Treball amb menors explotats a Ashaiman, Ghana


El Centre de Reinserció de Menors traficats de Ashaiman dels Salesians a Ghana és un exemple de lluita per eradicar el treball infantil que condemna a molts menors a un futur sense esperança. Amb una atenció integral educativa es va aconseguint que es formin i es reincorporin de nou en el seu entorn familiar.


Un educador del Centre ens relata el testimoni d’un d’aquests nois que actualment participa en el programa de reinserció: “quan tenia 5 anys va ser lliurat a un mestre d’esclaus per la seva mare i des de llavors va ser obligat a pescar fins que va ser rescatat del Llac Volta i portat per les autoritats al Centre dels Salesians. Es desconeix la seva edat real ja que va ser traficat a una edat molt primerenca. Mai ha anat a l’escola i, per tant, no pot llegir ni escriure. El seu somni és convertir-se en advocat. És molt actiu, treballador i creatiu ”.

Algunes dades clau *


• A tot el món, 218 milions de nens i nenes d’entre 5 i 17 anys estan ocupats en la producció econòmica.


• Entre ells, 152 milions són víctimes del treball infantil; gairebé la meitat, 73 milions, estan en situació de treball infantil perillós.


• En termes absoluts, gairebé la meitat del treball infantil (72 milions) es concentra a l’Àfrica; 62 milions a l’Àsia i el Pacífic; 10,7 milions a les Amèriques; 1,1 milions als Estats Àrabs; i 5,5 milions a Europa i Àsia Central.


• En termes de prevalença, 1 de cada 5 nens de l’Àfrica (19,6%) estan en situació de treball infantil, mentre que en altres regions la prevalença oscil·la entre el 3% i el 7%: 2,9% als Estats Àrabs (1 de cada 35 nens); 4,1% a Europa i Àsia Central (1 de cada 25); 5,3% a les Amèriques (1 de cada 19); i 7,4% a la regió d’Àsia i el Pacífic (1 de cada 14).


• Gairebé la meitat dels 152 milions víctimes del treball infantil tenen entre 5 i 11 anys.


• 42 milions (28%) tenen entre 12 i 14 anys; i 37 milions (24%), entre 15 i 17 anys.


• La prevalença del treball infantil perillós és major en els nens i nenes d’entre 15 i 17 anys. Amb tot, una quarta part dels que pateixen el treball infantil perillós (19 milions) són menors de 12 anys.


• Dels 152 milions en situació de treball infantil, 88 milions són homes i 64 milions són nenes.


• Els nens homes representen el 58% del total d’ambdós sexes en situació de treball infantil, i el 62%del total  d’ambdós sexes que realitzen treball perillós. S’observa que els nens corren més riscos que les nenes de veure’s involucrats en el treball infantil, però aquesta apreciació pot ser degut al fet que el treball de les nenes no sempre es declara, especialment en el cas del treball infantil domèstic.


• El treball infantil es concentra en primer lloc en l’agricultura (71%), que inclou la pesca, la silvicultura, la ramaderia i l’aqüicultura, i comprèn tant l’agricultura de subsistència com la comercial; el 17% dels nens i nenes en situació de treball infantil treballa en el sector de serveis; i el 12% al sector industrial, en particular la mineria.


*Font: Estimació mundial sobre el treball infantil: Resultats i tendències, 2012-2016, Ginebra, setembre de 2017.

Darrera modificació el Dimecres, 13 Juny 2018 09:06
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi