10 Des

L'Ajuntamet de Santa Maria de Palautordera col·labora amb el desenvolupament de la població indígena de Bolívia

Gràcies a la col·labaració de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera des de VOLS s'ha pogut realitzar un viatge de seguiment de projectes a Bolívia i d'identificació de noves accions per promoure els drets de les comunitats camperoles de la regió de Kami. 

Begoña Simal, responsable de projectes de cooperació al desenvolupament, ha viatjat aquest novembre el país, i en dues cròniques ens explica el detall del viatge a terreny.

 

Independència econòmica i productiva de les dones indígenes a Bolívia (1era crònica)

Del 15 al 19 de novembre hem estat a Bolívia, a La Paz i a Ayata, coneixent de prop el treball realitzat per la Fundació Machaqa Amawta i identificant noves intervencions a desenvolupar de manera conjunta.

A la zona d’Ayata es desenvolupa des de fa anys un treball d’enfortiment institucional de les organitzacions originàries indígenes. De manera especial s’està treballant amb les organitzacions de dones per a impulsar la seva participació política.

S’està potenciant la pràctica de producció agroecològica per a millorar l’alimentació familiar i així també impulsar l’autonomia econòmica. Vam tenir l’ocasió de visitar les parcel·les de producció de diferents dones i famílies que han participat en les formacions i que han conreat el seu propi hort amb diversitat d’hortalisses. Elles mateixes fabriquen els fertilitzants i insecticides totalment orgànics i estan obtenint fantàstics resultats.

Un element clau per a desenvolupar la producció és la instal·lació de sistemes de reg. Hem tingut l’ocasió de conèixer l’experiència de diferents comunitats que amb el suport dels projectes i amb la seva pròpia aportació i organització han aconseguit dotar de reg les parcel·les de moltes famílies.

Gràcies al suport de diferents organismes públics Bosco Global podrà continuar donant suport a aquest treball productiu, de suport a emprenedories de les dones de la zona i a continuar enfortint l’organització social de les comunitats per a la defensa dels seus drets.

També hem pogut conèixer el treball que es desenvolupa a la ciutat d’El Alto amb joves i amb dones de manera especial des d’una mirada d’integració de la diversitat i d’un treball de prevenció de les violències.

Acabem aquesta primera part de la nostra visita a Bolívia amb la satisfacció de constatar que el treball de molts anys va donant els seus fruits i conèixer de prop múltiples experiències d’èxit ens animen a continuar apostant per aquestes iniciatives.

Desenvolupament rural a les comunitats camperoles indígenes de Kami-Bolívia (2a crònica)

De la mà dels salesians a Bolívia, vam tenir ocasió de conèixer l’extraordinari treball de desenvolupament i promoció desenvolupat durant anys en la presència de Kami i les comunitats rurals de la regió.

Durant el 2019 i el 2020, des de Bosco Global, hem donat suport a la implementació d’un projecte per millorar l’alimentació i la petita economia de les famílies de diverses comunitats d’Ayopaya i Tapacarí.

Entre d’altres accions, cal destacar:

  • - El desenvolupament de diverses hortes agroecològiques per a la producció d’hortalisses variades.
  • - El funcionament de granges de porcs i piscifactories de truites que han permès diversificar l’alimentació familiar i generar ingressos a les comunitats participants.
  • - El treball formatiu desenvolupat amb els promotors i promotores agropecuaris ha permès un coneixement i una difusió més extens dels drets, així com de l’equitat de gènere.

La importància d’un bon diagnòstic comunitari per a noves necessitats

Durant la visita vam fer un taller participatiu per al diagnòstic de noves necessitats amb l’objectiu de donar continuïtat a la feina iniciada i poder consolidar i ampliar les accions realitzades.

Les persones productores valoren de manera molt positiva les millores que el projecte ha generat i somien poder implementar noves iniciatives en l’àmbit de la fructicultura, l’apicultura i la cura dels sòls, contemplant la necessitat de reforestació d’un territori que en els últims anys ha perdut massa forestal de manera significativa.

De la mà de l’oficina salesiana de planificació i desenvolupament (OFPROBOL), vam conèixer de prop alguna d’aquestes comunitats i les inquietuds i els reptes de la seva població camperola. També abordem diverses col·laboracions entre les dues organitzacions, tant des de la cooperació com des del voluntariat.

Des de Bosco Global seguirem treballant intensament perquè, a partir de la formació i la capacitació de les persones, es pugui continuar avançant en la restitució dels drets d’aquestes comunitats i avançar cap a un model de desenvolupament en harmonia amb la Mare Terra, o la Pachamama, com s’hi refereixen els pobles indígenes de l’entorn.

 

Darrera modificació el Divendres, 10 Desembre 2021 14:15
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi