21 Mai

Emergència Nepal: "Més de 8.500 morts, més de 20.000 ferits i més de 300.000 cases destruïdes"

El matí del dilluns, 18 de maig, el salesià Vincent Mondal, administrador econòmic de la Província salesiana de Calcuta, que inclou també el Nepal i Bangla Desh, va participar en la roda de premsa organitzada per Misiones Salesianas on va compartir amb els periodistes i representants d'ONGD les últimes notícies sobre la difícil situació que travessa el Nepal després del segon terratrèmol ocorregut el passat 12 de maig, replica de l’inicial del 25 d'abril.

Vincent Mondal coneix bé Nepal doncs onze anys de la seva vida els va passar en aquest petit país, veí de dos gegants com l'Índia i la Xina.

Les xifres parlen per si soles. Més de 8.500 morts, més de 20.000 ferits i més de 300.000 cases destruïdes.

Malgrat el que pogués semblar, no ha estat un terratrèmol sorpresa. Nepal és zona sísmica i es preveia que una catàstrofe d'aquesta magnitud pogués succeir. No obstant això, el Govern nepalès es mostra incapaç de donar resposta a aquest tipus de situacions, com també s'ha vist la seva debilitat i la seva falta d'estructuració a l'hora d'atendre els damnificats.

Els danys han estat indescriptibles. "Devastador. El 45% dels habitatges han estat enderrocats. Són construccions febles, sense bigues ni pilars, no estan preparades per resistir un terratrèmol ", assenyalava Vincent Mondal. Tampoc el paper del Govern nepalès queda ben parat davant de la comunitat internacional a l'hora d'atendre a la seva pròpia població.

És per això que Vincent Mondal explicava com la coordinació s'està fent a nivell d'institucions de l'Església (Càritas, salesians, jesuïtes ...), a més d'altres organitzacions civils. Els impediments burocràtics que acompanyen a l'acompliment dels que realment estan treballant per la població semblen residir en la sospita d'unes institucions corruptes en les que no es pot dipositar la gestió de l'ajuda internacional.

De moment, l'ajut s'ha concentrat principalment a Katmandú, on treballen la xarxa Don Bosco, Càritas i altres ONGD. A més de la tasca que els Salesians de Don Bosco estan realitzant pel que fa a l’atenció de primera necessitat (aliments, tendes de campanya, ...), es fa necessari pensar en el futur.

Vincent Mondal va explicar: "Es necessita passar a una planificació a mig i llarg termini per enfrontar les necessitats de totes aquestes persones. És per això que estem organitzant un programa d'intervenció que ens portarà un parell de mesos concretar. Per posar-lo en marxa calen recursos econòmics. Nepal a penes té producció pròpia i depèn en gran mesura de l'Índia i la Xina. S'està rebent diners de diversos països d'Europa, Amèrica ... i es fa molt necessari planificar molt bé l'ús d'aquests recursos. "

Vincent Mondal va resumir en tres punts els principals aspectes que abordarà el programa d'intervenció:

1.- Suport econòmic a les famílies per garantir que els nens i nenes continuen assistint a l'escola.

2.- Solució habitacional per a aquells que han quedat sense llar en funció de les seves situació. Per a aquells que posseeixen un terreny, rehabilitació i / o reconstrucció d'habitatges. Per a aquells que no posseeixen un terreny, sol·licitaran al Govern nepalès la cessió de terrenys per a l'edificació d'habitatges o refugis provisionals fins que puguin anar trobant solucions millors.

3.- Cobertura de necessitats bàsiques, com aigua o atenció sanitària.

La situació de la infància i de les mares lactants ocupar part de la reflexió de Vincent Mondal a l'hora de referir-se als més vulnerables. També el fantasma de l'oblit, com en tantes tragèdies, sobrevola Nepal.

Una vegada que passi el ganxo mediàtic, una vegada que els focus es girin en una altra direcció, ¿ens recordarem del Nepal? "Nepal rep molt turisme, és un país que agrada molt, esperem que la gent no s'oblidi del Nepal doncs Nepal, per si mateix, no pot sobreviure", conclou Vincent Mondal.

El salesià Jiji Kalavanal ha realitzat una sèrie de vídeos sota el títol Nepalcalling que podeu veure al canal de You Tube de Joves i Desenvolupament, a la llista de reproducció anomenada Nepal.

Agraïm a la procura de New Rochelle, a la Nepal DB Society i a Don Bosco Image la utilització d'aquestes imatges.

Font: Misiones Salesianas

Darrera modificació el Dijous, 21 Mai 2015 13:29
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi