29 Nov

Compromesos amb la cura del planeta: "Posa't en verd pel futur de la joventut"

Diferents organitzacions salesianes, entre elles VOLS i Solidaridad Don Bosco en el marc del projecte comú Bosco Global, van presentar ahir en roda de premsa a Madrid, el seu compromís en la cura de la planeta. A partir de dilluns 2 de desembre es llançarà a xarxes la Campanya "Posa't en verd pel futur de la joventut", amb el suport i participació de la Inspectoria salesiana Maria Auxiliadora. També es farà arribar a les cases salesianes un Manifest i una proposta d'iniciatives pel clima per fer el dia 4 de desembre.

En el marc de la propera celebració de la Cimera Mundial de Clima (COP25) i de la Conferència de la Joventut (COY15), les entitats salesianes han posat de manifest el seu treball amb els joves per fer front a el canvi climàtic, canalitzat a través de la campanya 'Posa't en verd pel futur dels joves'.
També s'ha presentat la Don Bosco Green Alliance, un col·lectiu internacional d'institucions i organitzacions de la Família Salesiana que animen els joves a contribuir en les accions, el pensament i les polítiques mediambientals globals.
 
«En la seva època, Don Bosco es va entestar a respondre a les necessitats dels joves del seu temps. Avui, nosaltres volem respondre a les urgències i necessitats dels joves de segle XXI, on es veu necessari comprometre's en la cura de la Casa comuna », ha expressat a l'inici de la seva intervenció Koldo Gutiérrez, director de el Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil.
 
En la roda de premsa, han intervingut, a més de Koldo Gutiérrez, Almudena Rodríguez, jove participant en la Conferència de la Joventut (COY15), que se celebrarà del 29 de novembre a l'1 de desembre, i Salvi Macías, jove participant a la Cimera de Clima (COP25), que tindrà lloc del 2 al 13 de desembre a Madrid.
 
En les seves intervencions, han assenyalat:
 
Koldo Gutiérrez:
Aquesta campanya consistirà en una sèrie d'accions en els nostres col·legis, centres juvenils i plataformes. Volem que els infants i joves de les nostres cases organitzin marxes pel clima. També comptarem amb diferents accions en xarxes socials que es pot seguir amb el hashtag #PorElFuturoDeLaJuventud.
 
També va presentar la Don Bosco Green Alliance, la iniciativa salesiana ecològica arrelada en Laudato Si i el protagonisme juvenil. És la xarxa d'organitzacions salesianes que empodera als joves a contribuir a l'acció, el pensament i les polítiques mediambientals globals. Actualment compta amb 213 membres de 51 països diferents. Espanya és el segon país amb més entitats adherides a la xarxa. La Don Bosco Green Alliance s'enfoca a combatre la contaminació, reduir l'escalfament global i eliminar plàstic d'un sol ús.
 
L'ecologia està guiada pel principi del bé comú i la justícia entre generacions. Aquests principis estaran molt presents a Madrid en les pròximes setmanes. Avui és molt important destacar paraules com cuidar, protegir, custodiar, preservar, desar. Tenim un compromís amb la creació. Per comprometre amb la cura de la Casa comuna, és molt important el diàleg. En aquest temps secular i pluralista és fonamental obrir espais de diàleg. Estem convençuts que l'ecologia és un desafiament cultural, pedagògic i espiritual. La nostra proposta se substància en aquests aspectes.
Almudena Rodríguez:
Estem en un moment crucial, el nostre present i futur està en joc, som la generació que està fent despertar el món. No només som el futur, som el present; i volem ser un dels principals actors en trobar solucions als problemes i a les injustícies causades per la crisi climàtica.
 
No hem de perdre de vista que aquest impacte el pateixen especialment les persones més empobrides. Les dones i les nenes són les que suporten les pitjors conseqüències de les tensions ambientals, econòmiques i socials.
 
Més de 1.550 activistes han estat assassinats i assassinades en 50 països diferents en els últims 15 anys per realitzar activitats de protecció i cura dels recursos naturals dels seus entorns de vida, especialment territoris d'alt valor natural i biològic pertanyents a comunitats indígenes.
Salvi Macías:
És molt important que la veu dels pobles indígenes de Llatinoamèrica s'escolti a la COP25. Elles i ells són les persones que més patiran les conseqüències de l'col·lapse climàtic i també són les menys responsables d'aquesta emergència. La crisi ambiental que estem afrontant en l'actualitat és el perill més gran d'aquest planeta.
 
La joventut salesiana, que participa a la xarxa de la Don Bosco Green Alliance, lluita contra el col·lapse climàtic al voltant de 3 eixos:
 
-El primer és combatre la contaminació. Volem mantenir el planeta net, reduint àmpliament la contaminació en l'aire, l'aigua i la terra.
 
-El segon eix és reduir l'escalfament global. Per ser part de la solució hem d'adoptar un consum més responsable i eficient reduint cada persona la quantitat de CO2 que produeix a el dia.
 
-Per últim, el tercer eix és eliminar el plàstic d'un sol ús.
 
No podem dilatar més l'acció climàtica. És temps d'actuar. Els joves de Salesians i Salesianes, sota el paraigua de la xarxa internacional Don Bosco Green Alliance, volem un planeta sa per poder gaudir-lo. Pel nostre futur, pel futur de la joventut, si us plau, acompanyeu-nos en aquesta lluita.
Darrera modificació el Divendres, 29 Novembre 2019 13:39
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi