25 Abr

Comença la setmana d'acció mundial per l'educació

Durant aquesta setmana - del 25 al 30 d’abril - té lloc la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació, una cita clau per a la Campanya Mundial per l’Educació, agrupació d’entitats que defensem el dret a una educació de qualitat per a tothom.

El 2015, després de comprovar i avaluar els avenços i reptes pendents de l'Educació per a Tots i Totes, fixada en els Objectius de Dakar l'any 2000, ha tingut lloc el Fòrum Mundial sobre l'Educació a Incheon, Corea, on la comunitat internacional ha signat els nous compromisos per assolir l'Educació de qualitat per a totes i tots en l'any 2030.

L'any 2016 s'inicia amb l'aprovació d'una nova Agenda d'Educació, en la qual tots els Estats del món es tornen a donar una oportunitat per assegurar una educació inclusiva i equitativa de qualitat i un aprenentatge al llarg de la vida per a tothom.

Segons dades actualitzades 124 milions de nens, nenes i joves al món no van a l'escola, d'ells 59 milions no accedeixen a l'educació primària i 65 no van a l'escola secundària.

Una de les principals lliçons apreses els últims 15 anys és que les bones intencions i els compromisos polítics només poden ser aconseguits quan hi ha un finançament suficient i de qualitat. I és que per garantir 12 anys d'educació obligatòria i gratuïta als països en desenvolupament es necessita una inversió anual de 340.000 milions de dòlars a l'any. O el que és el mateix, el cost mitjà diari de l'educació per a una nena o un nen en un país en desenvolupament, des de preescolar fins al final de l'escola secundària, és de 118 dòlars, dels quals 104 els subministrarien els mateixos països en desenvolupament. Per tant, la bretxa de finançament extern que haurien de finançar els països donants és tan sols de 14 cèntims per nen o nena al dia.

L’estat espanyol ha retallat la seva inversió en Ajuda Oficial al Desenvolupament i això ha afectat el percentatge invertit en educació per als països en desenvolupament. Les retallades també han afectat la inversió en educació a nivell estatal i autonòmic.

Per tot això, des de la Campanya Mundial per l'Educació aquest any, durant la Setmana d'Acció Mundial per l'Educació (SAME), ens mobilitzem per demanar als/a les nostres governants que destinin pressupost per finançar els compromisos que han adquirit per garantir el dret a l'educació. Podeu llegir aquí el manifest complert.

Darrera modificació el Dilluns, 25 abril 2016 15:42
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi