28 febrer

Adolescents i joves de Ciutat Meridiana i Ciutat Vella reflexionen i aprenen com erradicar actituds discriminatòries per qüestions de gènere

Ho han fet en el marc del projecte Sense Filtres, finançat per l’Ajuntament de Barcelona i impulsat i dinamitzat per les l’ongd VOLS-Bosco Global y Sed.

Des de les ongd VOLS-Bosco Global i Sed s’ha impulsat i dinamitzat el projecte Sense Filtres amb adolescents i joves d’entre 12 i 17 anys de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) i del Centre Obert (CO) del Centre Cruïlla, una plataforma social dels Salesians a Ciutat Meridiana, i del Centre Obert Compartir (CO) de l’Associació Social Gabella dels Maristes, al districte de Ciutat Vella.  

L’educadora Odamae Rejón y Ivan Manzano del Centre Cruïlla expliquen que aquest aquest procés d’aprenentatge comunitari ha generat debat, obertura de mirades i ha despertat consciències.

El projecte ha dut a terme una estratègia de treball amb els i les adolescents de la UEC i els CO, els equips educatius i les institucions on s’emmarquen els serveis. Entre alguns dels objectius aconseguits, destacar que:

  • 1. Les comunitats educatives de la PES Cruïlla i l’Associació Social Gabella han identificat conductes discriminatòries per qüestió de gènere que vulneren el dret de no fer cap distinció per motius de sexe en els drets i les llibertats de les persones, i integren comportaments i actituds quotidianes que superen els estereotips i les situacions de desigualtat que se’n deriven, restituint el dret vulnerat de la discriminació per qüestions de gènere.
  • 2. Els equips educatius s’han sentit implicats en la detecció de situacions de discriminació i desigualtat en matèria de gènere en aquests grups de joves i han aplicat les eines, els recursos i les habilitats necessàries per transformar la pràctica educativa quotidiana dels centres educatius amb perspectiva de gènere.
  • 3. Els i les joves, individualment han estat capaços/es d’analitzar les situacions discriminatòries per raons de gènere en les quals hi han estat directament implicats i les que s’han produït en el seu entorn; i han estat capaços/es d’actuar en conseqüència per reduir-les.
  • 4. Els grups de joves han pres consciència dels estereotips i de les diferències que provoquen les desigualtats per motius de gènere, que s’esdevenen en els grups i en el conjunt de la societat, tot integrant actituds i comportaments respectuosos amb les altres persones per motius de gènere.
  • 5. Les institucions educatives han incorporat la perspectiva de gènere en el funcionament intern, tot integrant els mecanismes i activitats proposades en aquest projecte.
  • 6. S’ha contribuit a la introducció de l’Educació per la Justícia Global, en concret, la perspectiva de gènere en els espais d’Educació Social.
Darrera modificació el Dilluns, 28 Febrer 2022 13:56
Valorar aquest article
(0 vots)
Tornar al principi