L'Ajuntamet de Santa Maria de Palautordera col·labora amb el desenvolupament de la població indígena de Bolívia

Gràcies a la col·labaració de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera des de VOLS s'ha pogut realitzar un viatge de seguiment de projectes a Bolívia i d'identificació de noves accions per promoure els drets de les comunitats camperoles de la regió de Kami. 

Begoña Simal, responsable de projectes de cooperació al desenvolupament, ha viatjat aquest novembre el país, i en dues cròniques ens explica el detall del viatge a terreny.

 

Independència econòmica i productiva de les dones indígenes a Bolívia (1era crònica)

Del 15 al 19 de novembre hem estat a Bolívia, a La Paz i a Ayata, coneixent de prop el treball realitzat per la Fundació Machaqa Amawta i identificant noves intervencions a desenvolupar de manera conjunta.

A la zona d’Ayata es desenvolupa des de fa anys un treball d’enfortiment institucional de les organitzacions originàries indígenes. De manera especial s’està treballant amb les organitzacions de dones per a impulsar la seva participació política.

S’està potenciant la pràctica de producció agroecològica per a millorar l’alimentació familiar i així també impulsar l’autonomia econòmica. Vam tenir l’ocasió de visitar les parcel·les de producció de diferents dones i famílies que han participat en les formacions i que han conreat el seu propi hort amb diversitat d’hortalisses. Elles mateixes fabriquen els fertilitzants i insecticides totalment orgànics i estan obtenint fantàstics resultats.

Un element clau per a desenvolupar la producció és la instal·lació de sistemes de reg. Hem tingut l’ocasió de conèixer l’experiència de diferents comunitats que amb el suport dels projectes i amb la seva pròpia aportació i organització han aconseguit dotar de reg les parcel·les de moltes famílies.

Gràcies al suport de diferents organismes públics Bosco Global podrà continuar donant suport a aquest treball productiu, de suport a emprenedories de les dones de la zona i a continuar enfortint l’organització social de les comunitats per a la defensa dels seus drets.

També hem pogut conèixer el treball que es desenvolupa a la ciutat d’El Alto amb joves i amb dones de manera especial des d’una mirada d’integració de la diversitat i d’un treball de prevenció de les violències.

Acabem aquesta primera part de la nostra visita a Bolívia amb la satisfacció de constatar que el treball de molts anys va donant els seus fruits i conèixer de prop múltiples experiències d’èxit ens animen a continuar apostant per aquestes iniciatives.

Desenvolupament rural a les comunitats camperoles indígenes de Kami-Bolívia (2a crònica)

De la mà dels salesians a Bolívia, vam tenir ocasió de conèixer l’extraordinari treball de desenvolupament i promoció desenvolupat durant anys en la presència de Kami i les comunitats rurals de la regió.

Durant el 2019 i el 2020, des de Bosco Global, hem donat suport a la implementació d’un projecte per millorar l’alimentació i la petita economia de les famílies de diverses comunitats d’Ayopaya i Tapacarí.

Entre d’altres accions, cal destacar:

 • - El desenvolupament de diverses hortes agroecològiques per a la producció d’hortalisses variades.
 • - El funcionament de granges de porcs i piscifactories de truites que han permès diversificar l’alimentació familiar i generar ingressos a les comunitats participants.
 • - El treball formatiu desenvolupat amb els promotors i promotores agropecuaris ha permès un coneixement i una difusió més extens dels drets, així com de l’equitat de gènere.

La importància d’un bon diagnòstic comunitari per a noves necessitats

Durant la visita vam fer un taller participatiu per al diagnòstic de noves necessitats amb l’objectiu de donar continuïtat a la feina iniciada i poder consolidar i ampliar les accions realitzades.

Les persones productores valoren de manera molt positiva les millores que el projecte ha generat i somien poder implementar noves iniciatives en l’àmbit de la fructicultura, l’apicultura i la cura dels sòls, contemplant la necessitat de reforestació d’un territori que en els últims anys ha perdut massa forestal de manera significativa.

De la mà de l’oficina salesiana de planificació i desenvolupament (OFPROBOL), vam conèixer de prop alguna d’aquestes comunitats i les inquietuds i els reptes de la seva població camperola. També abordem diverses col·laboracions entre les dues organitzacions, tant des de la cooperació com des del voluntariat.

Des de Bosco Global seguirem treballant intensament perquè, a partir de la formació i la capacitació de les persones, es pugui continuar avançant en la restitució dels drets d’aquestes comunitats i avançar cap a un model de desenvolupament en harmonia amb la Mare Terra, o la Pachamama, com s’hi refereixen els pobles indígenes de l’entorn.

 

Llegir més ...

Conreant capacitats de la joventut a Tambacounda (Senegal)

El Centre de Formació Professional Don Bosco Tamba i VOLS (Bosco Global) finalitzen amb èxit un projecte de formació en agroecologia per a joves de Tambacounda, Senegal, amb el suport del Fons Menorquí de Cooperació.

 

El projecte Conreant les capacitats dels joves. Formació en Agroecologia, gràcies al finançament del Fons Menorquí de Cooperació, ha incidit principalment en la millora de capacitats i coneixement d’horticultura de les dones i la joventut, alhora que ha adequat 10 parcel·les per al conreu, millorant la seva situació econòmica i la seva sobirania alimentària.

El Centre de Formació Professional (CFP) Don Bosco de Tambacounda ha estat testimoni dels tallers que han posat a l’abast de famílies del barri les eines necessàries per treballar la terra i augmentar la producció d’una manera més ecològica i sostenible, a través de tècniques de fertilització ecològiques.

Per aconseguir els objectius del projecte s’han dut a terme, a més, diverses activitats, en les quals han participat dones, joves i persones adultes de la comunitat, amb els següents resultats:

 • 10 joves i el seu entorn familiar han rebut la capacitació tècnica en horticultura ecològica.
 • S’han recuperat 5 hectàrees de sòl per a la producció agrícola.
 • S’han instal·lat sistemes d’irrigació sostenibles als horts a treballar.
 • L’hort del CFP Don Bosco està funcionant i genera beneficis que repercuteixen en la joventut que hi treballa i en la comunitat educativa.
 • S’ha comunicat l’experiència a l’administració i s’ha divulgat entre altres entitats locals que treballen per a la inserció laboral de la joventut mitjançant el desenvolupament agrícola.

Des de l’entitat valorem molt positivament els resultats aconseguits amb la implementació del projecte, així com la col·laboració, professional i fluida, amb el Centre de Formació Professional Don Bosco Tamba i el Fons Menorquí de Cooperació.

El context a Tambacounda

 La situació d’empobriment a la regió de Tambacounda és cada vegada més greu i això està obligant a la migració de gran part de la població, sobretot de joves, que tracten de millorar la seva situació i la de les seves famílies. Un dels motors econòmics principals és l’agricultura, però l’augment de temperatures, l’escassetat de pluges i la falta d’infraestructures per apoder conservar l’aigua i regar adequadament, unit a l’empobriment del sòl per l’ús incontrolat de químics, està provocant una important falta d’ingressos i fins i tot escassetat d’aliments en moltes famílies.

En aquest sentit, el projecte s’ha gestat amb vocació de ser model d’actuació per a altres organitzacions que desitgin treballar en la mateixa línia. Des de Bosco Global esperem que pugui ser una petita llavor que es pugui sembrar en altres llocs de Tambacounda.

Llegir més ...

Interconnectad@s per canviar les xarxes socials

En els últims temps ens hem acostumat als missatges nocius que es difonen a través de les xarxes socials com Instagram, Facebook, Twitter, Whatsapp i YouTube, i que s’instal·len en el nostre dia a dia sense gairebé ni analitzar-los. Navegar per la xarxa de forma anònima, sense que ens vegin, pot portar-nos a sentir que podem actuar sense impunitat i de forma violenta.Des de la campanya “Change Things” volem col·locar a les xarxes socials en el seu lloc; volem donar-li la volta als discursos d’odi ocupant les xarxes i els espais d’interacció per la transformació social proporcionant-los un sentit de comunitat. Per a aconseguir-ho serà necessària l’existència d’una ciutadania global digital de joves, educadors i educadores.

I, saps què? Tu ets imprescindible en aquesta comunitat d’interconnectad@s, i per això, volem que et sumis a aquesta iniciativa que canviarà les xarxes socials.

Et convidem a formar part d’aquest procés de construcció col·lectiva per una ciutadania global digital responsable.
 
Per aconseguir-ho crearem una aula virtual per a les educadores i educadors i un itinerari formatiu per a la prevenció dels discursos d’odi i la desinformació. Les dues activitats generaran iniciatives de canvi que fomentaran la cultura de pau i els missatges positius de respecte i tolerància.

Com reconèixer un discurs d’odi? Com generar nous marcs narratius que marquin les pautes per a noves formes de relacionar-se a les xarxes?

Joves Interconnectad@s per una ciutadania global-digital amb Horitzó 2030, en el context COVID: Change Things” és un projecte de Bosco Global junt amb les ONGD salesianes VOLS i Jóvenes y Desarrollo, gràcies al finançament de la Agencia Española de Cooperación y Desarrollo (AECID).

Llegir més ...

Suma’t a “CHANGE THINGS: Interconnectats per transformar les Xarxes Socials cap a una ciutadania global”

Comença Joves Interconectats per una ciutadania global-digital amb Horitzó 2030, en el context COVID-19: “Change Things” (canvia les coses), un projecte que va començar al mes de febrer per la Fundació Jóvenes y Desarrollo, Bosco Global i VOLS, amb el finançament de la Agencia Española de Cooperación y Desarrollo (AECID).

El projecte s’adreça a joves, educadors/es i als altres membres de la societat que vulguin promoure una ciutadania global-digital responsable, per tal de prevenir els discursos d’odi i la desinformació. Volem generar una transformació positiva en la societat per aconseguir “Change Things”, a través d’iniciatives que inundin les xarxes socials de cordialitat, pau i tolerància.

Durant els 18 mesos de desenvolupament del projecte volem comptar amb més de 500 joves i 60 educadors/es que siguin agents de canvi per a una ciutadania global-digital. Per aconseguir-ho utilitzarem la creació d’una aula virtual per a educador/es i un itinerari formatiu per a joves sobre la prevenció del discurs d’odi i la desinformació. Totes dues activitats generaran iniciatives de canvi que fomentaran la cultura de pau i els missatges positius de respecte i tolerància.

T’uneixes a “Change Things”? – Si t’interessa conèixer més o participar d’alguna de les activitats del nostre projecte, segueix-nos a instagram, facebook, twitter o mitjançant la nostra web.

Llegir més ...

L’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera dona suport als joves en situació de vulnerabilitat a Kandi, al Benín

En el marc del projecte de cooperació internacional “Prevenció de la pandèmia de la Covid-19 a la zona de Kandi”, concedit per l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera en la convocatòria 2019, s’ha pogut col·laborar en la implementació de les mesures de prevenció de la pandèmia en els infants i joves de la casa d’acollida salesiana d’aquesta localitat.


“Amb el respecte a les mesures de seguretat hem pogut seguir desenvolupant les activitats a la casa i d’alguna manera oferir una certa normalitat als nois que acompanyem i cuidem perquè puguin seguir, en la mesura del possible, amb les seves activitats educatives i lúdiques “, explica el pare John dels Salesians a Kandi.

Gràcies a l’aportació de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera i d’altres aportacions privades ha estat possible donar suport a la casa d’acollida amb:

 • Aliments bàsics.
 • Dipòsits d’aigua per al rentat de mans.
 • Mascaretes.
 • Medicines i productes de neteja i desinfecció.
 • ajuntament maria palautordera
Llegir més ...

Agroecologia: una alternativa sostenible a la situació d'atur juvenil per Covid-19 en la joventut de Tambacounda, Senegal

Les restriccions de mobilitat i distància social també condicionen com guanyar-se la vida de les persones joves a la ciutat de Tambacounda, al Senegal.

Molts joves s'han vist obligats a deixar el petit comerç informal i la formació en agroecologia impulsada pels salesians és una alternativa sostenible de futur per a aquest col·lectiu i les seves famílies.

Angèle Bonang, del barri de Pona (Gourel Pina) és una de les 10 persones joves que conjuntament amb les seves famílies disposen de terrenys familiars per al cultiu i que participaran en aquest projecte de formació en agroecologia que compta amb finançament del Fons Menorquí de Cooperació Internacional .

Xec Marquès, salesià coordinador del projecte a Tambacounda explica que amb aquesta iniciativa "es pretén enriquir la terra, molt àrida durant gran part de l'any, a través de mitjans ecològics, amb fabricació de compostatge, i sobretot aprofitar millor l'aigua i implementar sistemes d'irrigació per gota a gota, veient la millor manera de protegir els futurs cultius ". "En sis mesos esperem disposar de bons resultats", conclou en Xec.

 

Coneguem més a fons el context i objectius del projecte

L'arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha posat en evidència la vulnerabilitat de la població de la zona, dedicada principalment a activitats econòmiques de subsistència vinculades al petit comerç informal. Aquestes activitats s'han aturat de cop per les mesures imposades per evitar els contagis, i les famílies s'han trobat sense alternativa per garantir una alimentació suficient.

L'equip de Centre de Formació Professional Don Bosco de Tambacounda, en xarxa amb diferents organismes i ONGD, ha realitzat una reflexió sobre la manera d'enfortir les capacitats de la joventut de la zona per incrementar la seva resiliència davant futures crisis.

El projecte es concreta en la posada en marxa d'una formació en agroecologia, així com un acompanyament individual a joves i les seves famílies que disposin d'un terreny per cultivar i garantir d'aquesta manera la sobirania i seguretat alimentàries.

Es preveuen dos resultats principals:

1. L'adequació d'un terreny proper al centre de formació professional on es realitzarà la capacitació dels i les joves estudiants en tècniques de recuperació de sòl per al cultiu i de producció seguint tècniques agroecològiques. Per participar d'aquesta formació es prioritzarà les noies i aquell alumnat amb més dificultat per accedir a la formació tècnica.

2. La preparació i cultiu de 10 horts particulars amb la instal·lació de sistemes de reg i de protecció a les altes temperatures.

L'enfortiment de les capacitats del jovent participant s'espera que incrementa la seva resiliència davant futures crisis.

Llegir més ...

VOLS-Navas se suma a la #CursaperlaSolidaritatGlobal i col·labora amb les persones damnificades pel coronavirus a Àfrica i Amèrica llatina

La família salesiana et necessita més que mai per donar resposta a les greus conseqüències de la pandèmia en les persones més vulnerables.

Des de VOLS - Bosco Global i en el marc de la campanya #EmergènciaCovid-19 “Davant la pandèmia, Solidaritat Global” t’animem a inscriure’t i participar en la “Cursa per la Solidaritat Global”, del 5 al 24 de juny.

Corre, camina, ves en bici .. i, si no pots, des de casa amb el Dorsal Zero. Una #CursaperlaSolidaritatGlobal per a totes les edats en què la teva participació i compromís és el més important. Estaràs contribuint a aquesta cursa de fons per lluitar per una solidaritat global que requereix mirar el món d’una altra manera, amb menys egoismes i de forma més global.

Els fons recaptats es destinaran a les persones més vulnerables afectades per la pandèmia a l’Àfrica i Amèrica Llatina. Comparteix la iniciativa amb familiars i amics! La família salesiana et necessita!

Persones beneficiàries

L’import recaptat es destinarà a les realitats salesianes a les quals estem donant suport en aquesta situació d’emergència provocada pel coronavirus:

 1. Suport a l’emergència social-alimentària a Mali
 2. Suport a la casa d’acollida de nens vulnerables a Kandi (Benín)
 3. Suport a les famílies més vulnerables de Koubri (Burkina Faso)
 4. Suport a la infància i joves més vulnerables a Etiòpia
 5. Casa d’acollida nenes del carrer a Abidjan (Costa d’Ivori)
 6. Casa d’acollida nens del carrer a Lomé (Togo)
 7. “Por el pan de cada día” (Ecuador)

Tota la informació dels projectes a boscoglobal.org/ca/emergenciacovid19/

Llegir més ...

L’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera col·labora amb els infants i dones més desfavorides d'Etiòpia

Concretament amb el Centre d’infants i joves de Mekanissa, a Addis Abeba, i Women in Development a Zway, donant suport a petites activitats generadores d’ingressos per a dones.

Des de VOLS agraïm el suport rebut per part de l’ajuntament de Santa Maria de Palautordera que amb la subvenció de projectes de cooperació concedida el 2019 ens ha permès realitzar l’acompanyament i seguiment al nostre soci local a Etiòpia (Salesians de don Bosco) per a la recerca dels recursos financers necessaris pel sosteniment dels projectes, així com la gestió i avaluació de les intervencions realitzades.

Descripció i seguiment dels dos projectes

A Addis Abeba (barri de Mekanissa) el Youth Center (Centre de joves) Don Bosco és un centre de dia que funciona tot l’any i que té com a objectiu la formació i preparació dels joves i adolescents per assumir responsabilitats en diversos sectors de la societat. El centre ofereix uniformes i material escolar, i també a l’alimentació dels infants i adolescents, que presenten índex de malnutrició importants. Durant l’any 2019 s’han atès 400 infants i adoles­cents d’ entre 4 i 18 anys, procedents de famílies de zones rurals. Women In

Zway el projecte Women in Development (WID Project) ha donat suport a petites activitats generadores d'ingressos per a dones: taller de fleca, cuina i rebosteria. Han participat 30 dones en situació de vulnerabilitat de Zway que han pogut facilitar una vida autosuficient i digna. El projecte inclou un període de formació orientada al món del treball (formació en gestió i habilitats orientades a l'activitat professional).

Al final d'aquest procés, d'acord amb cada beneficiària concreta, s'estableix un itinerari de treball a seguir. S’assisteix a cada beneficiària en la compra d'equipaments i en l'establiment de la seva activitat. Posteriorment, es segueix un detallat procés de monitorització i acompanyament que permeti a la beneficiària solucionar tots els problemes que pugui trobar en el desenvolupament de la seva activitat, fins arribar a una independència total.

ETI ZWA2

 2019 ETI MEK CJ2

Llegir més ...