L’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera dona suport als joves en situació de vulnerabilitat a Kandi, al Benín

En el marc del projecte de cooperació internacional “Prevenció de la pandèmia de la Covid-19 a la zona de Kandi”, concedit per l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera en la convocatòria 2019, s’ha pogut col·laborar en la implementació de les mesures de prevenció de la pandèmia en els infants i joves de la casa d’acollida salesiana d’aquesta localitat.


“Amb el respecte a les mesures de seguretat hem pogut seguir desenvolupant les activitats a la casa i d’alguna manera oferir una certa normalitat als nois que acompanyem i cuidem perquè puguin seguir, en la mesura del possible, amb les seves activitats educatives i lúdiques “, explica el pare John dels Salesians a Kandi.

Gràcies a l’aportació de l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera i d’altres aportacions privades ha estat possible donar suport a la casa d’acollida amb:

 • Aliments bàsics.
 • Dipòsits d’aigua per al rentat de mans.
 • Mascaretes.
 • Medicines i productes de neteja i desinfecció.
 • ajuntament maria palautordera
Llegir més ...

Agroecologia: una alternativa sostenible a la situació d'atur juvenil per Covid-19 en la joventut de Tambacounda, Senegal

Les restriccions de mobilitat i distància social també condicionen com guanyar-se la vida de les persones joves a la ciutat de Tambacounda, al Senegal.

Molts joves s'han vist obligats a deixar el petit comerç informal i la formació en agroecologia impulsada pels salesians és una alternativa sostenible de futur per a aquest col·lectiu i les seves famílies.

Angèle Bonang, del barri de Pona (Gourel Pina) és una de les 10 persones joves que conjuntament amb les seves famílies disposen de terrenys familiars per al cultiu i que participaran en aquest projecte de formació en agroecologia que compta amb finançament del Fons Menorquí de Cooperació Internacional .

Xec Marquès, salesià coordinador del projecte a Tambacounda explica que amb aquesta iniciativa "es pretén enriquir la terra, molt àrida durant gran part de l'any, a través de mitjans ecològics, amb fabricació de compostatge, i sobretot aprofitar millor l'aigua i implementar sistemes d'irrigació per gota a gota, veient la millor manera de protegir els futurs cultius ". "En sis mesos esperem disposar de bons resultats", conclou en Xec.

 

Coneguem més a fons el context i objectius del projecte

L'arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha posat en evidència la vulnerabilitat de la població de la zona, dedicada principalment a activitats econòmiques de subsistència vinculades al petit comerç informal. Aquestes activitats s'han aturat de cop per les mesures imposades per evitar els contagis, i les famílies s'han trobat sense alternativa per garantir una alimentació suficient.

L'equip de Centre de Formació Professional Don Bosco de Tambacounda, en xarxa amb diferents organismes i ONGD, ha realitzat una reflexió sobre la manera d'enfortir les capacitats de la joventut de la zona per incrementar la seva resiliència davant futures crisis.

El projecte es concreta en la posada en marxa d'una formació en agroecologia, així com un acompanyament individual a joves i les seves famílies que disposin d'un terreny per cultivar i garantir d'aquesta manera la sobirania i seguretat alimentàries.

Es preveuen dos resultats principals:

1. L'adequació d'un terreny proper al centre de formació professional on es realitzarà la capacitació dels i les joves estudiants en tècniques de recuperació de sòl per al cultiu i de producció seguint tècniques agroecològiques. Per participar d'aquesta formació es prioritzarà les noies i aquell alumnat amb més dificultat per accedir a la formació tècnica.

2. La preparació i cultiu de 10 horts particulars amb la instal·lació de sistemes de reg i de protecció a les altes temperatures.

L'enfortiment de les capacitats del jovent participant s'espera que incrementa la seva resiliència davant futures crisis.

Llegir més ...

VOLS-Navas se suma a la #CursaperlaSolidaritatGlobal i col·labora amb les persones damnificades pel coronavirus a Àfrica i Amèrica llatina

La família salesiana et necessita més que mai per donar resposta a les greus conseqüències de la pandèmia en les persones més vulnerables.

Des de VOLS - Bosco Global i en el marc de la campanya #EmergènciaCovid-19 “Davant la pandèmia, Solidaritat Global” t’animem a inscriure’t i participar en la “Cursa per la Solidaritat Global”, del 5 al 24 de juny.

Corre, camina, ves en bici .. i, si no pots, des de casa amb el Dorsal Zero. Una #CursaperlaSolidaritatGlobal per a totes les edats en què la teva participació i compromís és el més important. Estaràs contribuint a aquesta cursa de fons per lluitar per una solidaritat global que requereix mirar el món d’una altra manera, amb menys egoismes i de forma més global.

Els fons recaptats es destinaran a les persones més vulnerables afectades per la pandèmia a l’Àfrica i Amèrica Llatina. Comparteix la iniciativa amb familiars i amics! La família salesiana et necessita!

Persones beneficiàries

L’import recaptat es destinarà a les realitats salesianes a les quals estem donant suport en aquesta situació d’emergència provocada pel coronavirus:

 1. Suport a l’emergència social-alimentària a Mali
 2. Suport a la casa d’acollida de nens vulnerables a Kandi (Benín)
 3. Suport a les famílies més vulnerables de Koubri (Burkina Faso)
 4. Suport a la infància i joves més vulnerables a Etiòpia
 5. Casa d’acollida nenes del carrer a Abidjan (Costa d’Ivori)
 6. Casa d’acollida nens del carrer a Lomé (Togo)
 7. “Por el pan de cada día” (Ecuador)

Tota la informació dels projectes a boscoglobal.org/ca/emergenciacovid19/

Llegir més ...

L’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera col·labora amb els infants i dones més desfavorides d'Etiòpia

Concretament amb el Centre d’infants i joves de Mekanissa, a Addis Abeba, i Women in Development a Zway, donant suport a petites activitats generadores d’ingressos per a dones.

Des de VOLS agraïm el suport rebut per part de l’ajuntament de Santa Maria de Palautordera que amb la subvenció de projectes de cooperació concedida el 2019 ens ha permès realitzar l’acompanyament i seguiment al nostre soci local a Etiòpia (Salesians de don Bosco) per a la recerca dels recursos financers necessaris pel sosteniment dels projectes, així com la gestió i avaluació de les intervencions realitzades.

Descripció i seguiment dels dos projectes

A Addis Abeba (barri de Mekanissa) el Youth Center (Centre de joves) Don Bosco és un centre de dia que funciona tot l’any i que té com a objectiu la formació i preparació dels joves i adolescents per assumir responsabilitats en diversos sectors de la societat. El centre ofereix uniformes i material escolar, i també a l’alimentació dels infants i adolescents, que presenten índex de malnutrició importants. Durant l’any 2019 s’han atès 400 infants i adoles­cents d’ entre 4 i 18 anys, procedents de famílies de zones rurals. Women In

Zway el projecte Women in Development (WID Project) ha donat suport a petites activitats generadores d'ingressos per a dones: taller de fleca, cuina i rebosteria. Han participat 30 dones en situació de vulnerabilitat de Zway que han pogut facilitar una vida autosuficient i digna. El projecte inclou un període de formació orientada al món del treball (formació en gestió i habilitats orientades a l'activitat professional).

Al final d'aquest procés, d'acord amb cada beneficiària concreta, s'estableix un itinerari de treball a seguir. S’assisteix a cada beneficiària en la compra d'equipaments i en l'establiment de la seva activitat. Posteriorment, es segueix un detallat procés de monitorització i acompanyament que permeti a la beneficiària solucionar tots els problemes que pugui trobar en el desenvolupament de la seva activitat, fins arribar a una independència total.

ETI ZWA2

 2019 ETI MEK CJ2

Llegir més ...

Campanya joves: “Em dic Martina i m’agrada el blau”

El grup VOLS-Jove, format per alumnes de Batxillerat antics alumnes de Salesians Mataró, han posat en marxa la campanya “Em dic Martina i m’agrada el blau”,per tal de lluitar contra la desigualtat de gènere i remoure consciències.

Des del mes de gener el grup treballa en la planificació d’una campanya que té com a eix conductor la visibilització de la dona. Ahir, la van presentar als #BonsDies de l'escola, explicant que  "durant la campanya es tractaran les diverses disciplines -científiques, tecnològiques, socials, humanístiques- des d'una vessant feminista i inclusiva". 

La iniciativa, impulsada pels joves, està tenint molt ressò a la ciutat, i els mitjans de comunicació ja s'han interessat per saber-ne més i han convidat als seus participants a explicar-ho. 

Al llarg de set setmanes, un grup de quinze voluntaris, tots ells alumnes o exalumnes de l’escola, prepararan les activitats, que tractaran temes en relació amb la igualtat de gènere i fer més visible la condició femenina en el decurs de la història.
Les primeres activitats es realitzaran a l'escola divendres  6 de març, durant tota la franja del matí, en totes les classes de la secundària. La jornada finalitzarà amb la lectura d’un manifest o amb la realització d’algun acte simbòlic relacionat amb la celebració del Dia Internacional de les Dones (diumenge, 8 de març).
En aquest enllaç teniu més informació.

 

 

Llegir més ...

L’Ajuntament de l’Hospitalet finança l’equipament d’aules d’una escola de secundària al Camerun

L’aportació de 5.000 € per part de l’Ajuntament de l’Hospitalet atorgada a VOLS, en el marc de la concessió de la subvenció presentada en la convocatòria 2019 de cooperació a projectes de cooperació al desenvolupament, ha permès l’adquisició d’una part de l’equipament ( taules i bancs) per a les noves 12 aules que contempla l’ampliació de l’escola de secundària Don Bosco dels Salesians al barri de Mimboman, Yaounde, capital del Camerun.

Amb l'objecte de millorar l'accés a una educació de qualitat per a la població jove vulnerable de barri de Mimboman, s'ha dissenyat un edifici de tres plantes que es construirà per mòduls -un total de 3- i que inclou aules, laboratoris i despatxos.

A finals de gener s’ha iniciat la construcció del mòdul 2, amb 12 noves aules i, de moment, l’equipament nou s’està utilitzant provisionalment en les aules temporals de l’alumnat de secundària en unes instal·lacions cedides pel centre de formació professional Don Bosco, en la mateixa obra salesiana.

El projecte permetrà augmentar el nombre d'alumnat i completar un cicle educatiu, ampliant l'oferta també al Batxillerat, obrint d'aquesta manera, la porta als estudis superiors.

Llegir més ...

Primers passos en l'ampliació de l'escola secundària de Yaoundé, al Camerun

Ens alegra compartir l'inici de la primera fase de la construcció del projecte Ampliació de l'escola secundària salesiana de Yaoundé, al Camerun. 

Amb l'objecte de millorar l'accés a una educació de qualitat per a la població jove vulnerable de barri de Mimboman, s'ha dissenyat un edifici de tres plantes que es construirà per mòduls -un total de 3- i que inclou aules, laboratoris i despatxos.

El projecte permetrà augmentar el nombre d'alumnat i completar un cicle educatiu, ampliant l'oferta també al Batxillerat, obrint d'aquesta manera, la porta als estudis superiors.

El mòdul central, el que s'ha començat a executar, comptarà amb un total de 12 aules totalment equipades. Aprofitant que és època seca -l'època de pluges al Camerun va de maig a novembre- ja s'ha anivellat tot el terreny i s'ha començat la fonamentació.

En els propers mesos s'aixecarà l'estructura de l'edifici i s'espera que abans que comenci el proper curs 2020-2021 l'edifici estigui acabat i equipat per rebre el nou alumnat.

D'altra banda, ja s'ha adquirit el mobiliari i l'equipament per a les 12 aules, que de forma provisional s'estan utilitzant amb l'alumnat en un altre edifici d'ús temporal.


A més de les aportacions de les cases salesianes el projecte compta amb el finançament de: Ajuntament d'Abrera, Ajuntament de l'Hospitalet, Diputació de Huesca, Fundació Magone, Ajuntament de Mataró, Mans Unides, Fundació Roviralta, Diputació de Sevilla i Ajuntament de Terrassa.

Llegir més ...

Cayambe: la força de l’organització comunitària al servei del bé comú

Crònica de la tercera i darrera part del viatge a Equador de Begoña Simal, coordinadora de projectes de Bosco Global. 

L’obra salesiana de Cayambe, a la província de Pichincha, articula una proposta integral d’atenció i promoció de les persones. Des de l’eix educatiu: l’escola i el centre de formació tècnica Tainate Huasi, des de l’eix de salut: amb la Clínica Mitad del Mundo i la promoció de promotores de salut, i des de l’eix agroecològic i comunitari amb un munt de projectes impulsats des de la Casa Campesina Cayambe que busquen la promoció de les comunitats indígenes. Durant la nostra estada a Cayambe vam tenir ocasió de comprovar la força del treball realitzat durant 30 anys i el gran impacte que ha deixat en la població. 

El projecte de les Llevadores 
 
Un dels projectes promoguts des de la Casa Campesina és el de les Parteras (llevadores).Cada comunitat ha escollit una dona per a participar del programa de per a rebre la capacitació i l’acompanyament necessari, són les responsables d’acompanyar el procés d’embaràs i part de les dones de la seva comunitat. Són dones compromeses que posen en valor elements de la medicina tradicional i fan una enorme feina de prevenció i cura de la salut. Autèntiques líders que s’organitzen en assemblees per compartir aprenentatges i millorar el seu servei.
Agroecologia: horts que generen riquesa
També vam poder conèixer de prop el programa d’agroecologia a través de les dones productores que participen de les formacions i l’acompanyament per a la creació d’horts que aportin riquesa a la dieta familiar amb un enorme respecte per la cura de la terra. També s’acompanya el procés d’autoorganització comunitària per a la comercialització dels productes a través de La Campesina i múltiples propostes més.
Amb l’arribada de grans plantacions de flors per a l’exportació, s’ha vingut donant un procés d’abandonament de les terres per al conreu d’aliments en benefici de les flors. Les “florícoles” ofereixen condicions de treball molt precàries. Els projectes impulsats han acompanyat a nombroses famílies a buscar alternatives en un model que posi al centre la sobirania alimentària i l’empoderament de les persones. 
Promoure la salut  
Es constata que l’accés de la població indígena a la salut i l’educació són molt deficients. La presència salesiana a Cayambe té la mirada posada en la doble missió de garantir els drets i alhora formar persones líders que donin continuïtat als canvis impulsats.
Vam tenir ocasió de visitar alguna de les escoles que rep atenció sanitària (dental i medicina general) des de la unitat mòbil de la Clínica que es trasllada a les diferents comunitats rurals de la zona i fa seguiment dels infants. A l’escola rural de la comunitat de Convalescencia  vam poder conversar amb les docents i conèixer de primera mà les dificultats que tenen per exercir la seva tasca i algunes de les principals mancances que presenten els infants de la zona.
Dos dies a la setmana s’ofereix el servei d’atenció a infants amb discapacitats amb l’aplicació de teràpies específiques per a cada cas. Els infants arriben des de les seves comunitats acompanyats d’algú de la família. Aquest resulta un servei indispensable per aquests nens, nenes i adolescents donat que és l’únic servei d’aquest tipus que existeix.
L’escola i el centre de capacitació professional
L’escola i el centre de capacitació professional responen al repte d’oferir una educació de qualitat. Existeix la modalitat de l’escola semi-presencial adreçada a joves que van abandonar l’escola per motius familiars o per haver-se de posar a treballar: els dissabtes tenen sessions presencials i durant la setmana es segueixen les tasques des de casa seva fent-ho compatible a les seves ocupacions domèstiques o laborals. Es constata que l’accés de la població indígena a la salut i l’educació són molt deficients. 
Testimoni de Rosa Cabrera, Cayambe
Com a resum d’alguns dels aprenentatges que fet aquests dies en contacte amb l’equip de professionals que treballa a Cayambe, de les productores i de les mares de família, us deixo les paraules d’una de les dones participants dels programes: 
Yo me llamo Rosa Cabrera, soy partera de la comunidad de Angla, nosotros como mayores tenemos la obligación de recuperar las tradiciones de la siembra, de la minga, de la fiesta de la cosecha, de la crianza de nuestros animalitos, de no olvidarnos de lo que nos enseñaron nuestros padres, porque antes se producía bastante, y sin necesidad de usar químicos, por eso nosotros somos sanos. Es necesario ahora enseñar a nuestros hijos a mirar a la luna par producir bien en nuestra chakra. Es bueno aprender cosas nuevas para cuidar a la madre tierra y el agua, para controlar las plagas. 
Llegir més ...