VOLS: Pau per a Bolívia

VOLS - Voluntariat Solidari vol transmetre la seva solidaritat i preocupació pel poble bolivià davant la situació d'inestabilitat que s'està vivint aquests dies.

Des de fa aproximadament dues dècades VOLS, conjuntament amb Solidaridad Don Bosco treballa en diferents regions de Bolívia, impulsant projectes de desenvolupament per a la joventut i poblacions indígenes, amb la família salesiana i la Fundació Machaqa Amawta.

Per això mostrem el nostre rebuig davant les accions violentes i la vulneració de drets que s'estan produint i que, malauradament, estan afectant en major mesura a la població més vulnerable i desprotegida.

Fem una crida perquè es garanteixin els drets humans de la població boliviana i es restableixi la convivència pacífica, especialment vulnerada pels cossos de seguretat de l'estat com pels militars.

Reclamem una solució pacífica que garanteixi tant la constitució boliviana com els tractats internacionals.

Agraïm tant als salesians i salesianes a Bolívia, com a la Fundació Machaqua Amawta l'acompanyament al poble en aquest difícil moment prestant el seu servei educatiu i de promoció integral en la mesura que les circumstàncies ho permeten.

Agraïm la proximitat de tota la família salesiana en el món, i desitgem la ràpida, pacífica i justa solució a el conflicte.

Llegir més ...

Gràcies per la vostra solidaritat: 88.479,72 € per a la campanya solidària 2018-19 "No hi ha somnis impossibles 'desperta!"

La campanya de les ONGD de la Inspectoria Maria Auxiliadora "No hi ha somnis impossibles 'desperta!" durant el curs 2018-2019 va aconseguir recaptar, gràcies a l'esforç i compromís solidari de les cases salesianes, persones voluntàries, entitats i persones col·laboradores, un total de 88.709,72 €.

Aquesta quantitat ha fet possible que molts somnis s'hagin complert i molts projectes hagin vist la llum gràcies a les persones que heu col·laborat amb ella.

Dades clau de la Campanya

Del total recaptat, s'han destinat 57.677,11 € (65,02%) a projectes de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, 26.638,58 € (30,103%) a projectes i accions de Voluntariat i Educació per al Desenvolupament i 4.394,03 € (4,95%) a despeses generals i de comunicació de la campanya.

Al voltant de 2.000 persones han vist millorades les seves condicions de vida i oportunitats de futur, gràcies als projectes de Cooperació finançats per la campanya, els fons dels quals els detallem a continuació:

- "Desenvolupament de la producció agrícola de les comunitats rurals de Cochabamba (Bolívia)": 2.220 €

- "Formació de qualitat per a la joventut exclosa de Sikasso (Mali)": 7.525,03 €

- "Augment de les instal·lacions higièniques i sanitàries a Koubri (Burkina Faso)": 3.394,53 €

- "Atenció a la infància en risc d'exclusió social a Lomé (Togo)": 4.905,36 €

- "Enfortiment del dret a un treball digne de les dones joves de Koubri, Burkina Faso": 5.502,77 €

- "Enfortiment de petites productores rurals de plantes aromàtiques a Salinas (Equador)": 8.083,19 €

- "Ampliació de l'escola salesiana de secundària a Yaoundé (Camerun)": 26.046,23 €

Aquesta campanya també ha servit per educar en la solidaritat i sensibilitzar sobre com podem contribuir a un món sense pobresa i sense desigualtat. Es van treballar tres temàtiques concretes durant el curs escolar. Van girar al voltant de: el Dia Internacional per a l'eradicació de la pobresa, el Dia Universal de la infància i el Dia Internacional de la dona.

Des de Bosco Global agraïm tot el suport i la solidaritat de tantes persones que dediquen el seu temps i els seus esforços per l'educació i el futur de la joventut més desfavorida. Sense la vostra ajuda el nostre treball no seria possible.

Gràcies!

Llegir més ...

Per un món més just, equitatiu i sostenible. Actua!

Sota aquest lema es presenta Bosco Global, la nova i única ONGD de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora.

Durant aquest inici de curs Bosco Global s'ha fet present en molts dels equips de coordinació inspectorials i en les diferents cases salesianes per explicar aquest projecte comú que s'està construint amb la participació de les persones i presències de tota la Inspectoria.

Mitjançant l'educació i des d'una opció preferencial per la joventut, Bosco Global aposta per la construcció d'un món més just, equitatiu i sostenible i crida a l'acció per actuar des de lo local - cadascú en funció de les seves possibilitats i la seva realitat - per contribuir a fer-ho possible.

"La gran força de Bosco Global són les nostres persones voluntàries, col·laboradores i sòcies en les nostres presències salesianes que participen activament perquè puguem desenvolupar de la millor manera possible el nostre treball en els àmbits de la cooperació i l'educació per al desenvolupament, el voluntariat internacional i local, i una comunicació pel canvi social ", explica Jesús Corujo, director de Bosco Global.
 
I afegeix que "Bosco Global integra l'activitat i les persones que formaven part de les ONGD de la Inspectoria, aportant la seva riquesa i un històric de gairebé 30 anys de treball, construint, d'aquesta manera, una organització més forta"
 
Francisco José Pérez, delegat inspectorial de Pastoral i vicepresident de Bosco Global, explica que l'entitat "neix amb vocació de respectar i impulsar la diversitat de totes les persones que la formen, sumar i aportar el millor de cadascú i treballar de forma més eficient arribant a més persones i al seu entorn, perquè entre totes es contribueixi a crear un món més just i solidari en què l'educació jugui un paper crucial ".
 
Llegir més ...

VOLS dóna suport al Sínode de l'Amazònia # Descalça't

VOLS, des de la iniciativa "Enllaça't per la Justícia" i la campanya "Si cuides el planeta, combats la pobresa" volem donar suport al Sínode de l'Amazònia i reafirmem la nostra opció sincera a favor de la defensa de la vida, la defensa de la terra i la defensa de les cultures.

Ens unim a l'Església Universal recolzant el Sínode de l'Amazònia que s'està celebrant a Roma del 6 al 27 d'octubre, amb el tema, "Amazònia: nous camins per a l'església i per l'ecologia integral".

El Sínode donarà una empenta molt gran a portar la proposta de l'Ecologia Integral com un nou camí eclesial davant la crisi social i ambiental que estem vivint, a les nostres organitzacions, a tota l'Església i als espais de Xarxa on som.

Uneix-te al repte "Descalça't per l'Amazònia"

Per estar en sintonia i donar-lo a conèixer en els nostres ambients, volem proposar-vos un repte per a les xarxes socials, que ens enllaça amb els nostres germans i germanes de l'Amazònia i que visibilitza la nostra implicació en el Sínode.

Us proposem fer el gest simbòlic de descalçar-vos i trepitjar la terra. Fes-te una foto i comparteix-la a les teves xarxes socials amb el hashtag # SinodeAmazonia.

Llegir més ...

VOLS participa en les fires solidàries de diversos municipis

Durant es darrers dies VOLS s’ha fet present en diferents fires solidàries: al Mescla’t, a Sabadell, el Barrejant, a Sant Boi de Llobregat, a la Mostra d’entitats del barri de Cerdanyola de Mataró, i a la fira del voluntariat de la universitat de Saragossa.

Ha estat una ocasió immillorable de seguir teixit xarxa ciutadana i transmetre els valors de la solidaritat i la justícia social en tots aquests municipis.

Llegir més ...

“Hem après molt d’aquesta experiència de voluntariat internacional i marcarà a partir d’ara el nostre dia a dia com a família”

La família Ponce ens explica la seva experiència de voluntariat internacional d’estiu a Lima, Perú.

Per què vam decidir marxar?

Quan ens van plantejar quines serien les vacances d'estiu d'aquest any ho vàrem fer en família, els quatre davant la taula pensant on ens agradaria anar i què ens agradaria fer.

La idea de poder anar a ajudar a altres persones ens atreia a tots, però és cert que en un principi els dos adolescents de casa trobaven que haurien de sacrificar una gran part de les seves activitats que només les poden fer en aquesta època de calor i de vacances.

L'ONGD VOLS ens va donar l'oportunitat de poder participar en família d'un voluntariat internacional. La formació organitzada al llarg de l'any va acabar d'obrir els ulls i de convèncer als fills.El destí final de la nostra experiència va ser Perú el mes d’agost.

L’arribada a Lima i la nostra activitat a Carapongo

Vam aterrar a Lima i ja a l'aeroport ens esperaven dues de les salesianes que ens acollirien a casa seva, l'escola Mª Auxiliadora de Barrios Altos, a Lima.

L'endemà de l'arribada ens van portar a fer missions (activitats) a Carapongo, un poble als afores de Lima on l'any 2017 van patir les conseqüències dels huaicos (esllavissades). El turó del poble es va desfer per les pluges destrossant tot el que trobava per davant. Avui dia encara hi ha restes d'aquells ensorraments, els carrers estan sense asfaltar i el poble continua en perpètua construcció.

En arribar al poble va ser com tenir un tel als ulls. Tot era monocolor, gris. L'ambient amb una boira continua i, alhora, tot estava banyat d'una capa de pols que no deixava veure el color de la vida i l'alegria.

Les missions van consistir a oferir un casal als infants del poble que es trobaven de vacances escolars i no tenien altra opció que estar-se al carrer o sols a casa sense res a fer. Amb un grup de noies adolescents, de diferents escoles salesianes, dos nois dels oratoris salesians, dues salesianes i dues mestres vam iniciar el casal - oratori amb uns 25 nois i noies d'entre 2 i 19 anys.

Cada dia s'oferien moments d'acollida i animació, catequesi i tallers, esbarjo i esmorzar en dos moments del matí, cosa que els petits agraïen molt. De mica en mica l'ambient creat a les missions es va anar escampant pel poble i cada dia que passava el nombre era més i més gran.

Poc a poc vas veient canvis

Durant l'estada a Carapongo vam veure un canvi significatiu en les criatures que arribaven al matí. La desconfiança inicial del primer dia i la seva expressió es van anar transformant a mesura que passaven els dies. Cada matí els esperàvem i els rebíem a la porta amb un somriure i ells ens ho agraïen amb abraçades. Venien contents i cada nou dia érem més i més fins a arribar a un total de 120.

Coneixent la realitat de les famílies

Vàrem tenir l'oportunitat de parlar amb algunes famílies del poble i la situació i la realitat que vivien no era fàcil. No tenien feina, sobrevivien amb precarietat i la zona no donava oportunitats per poder superar la situació. L'entorn de convivència era cada dia més difícil amb l'onada de migrats veneçolans que arribaven amb condicions encara de més necessitat que la dels locals. La por i la inseguretat era molt gran. La desaparició d’infants és una realitat força habitual a la zona. Tot i això molts, sortien sols un cop s'acabava l'oratori.

Els dies a Carapongo es van acabar sense adonar-nos. Vàrem aconseguir portar una mica d'alegria a la zona, un petit raig de sol enmig de la boira. Les famílies i els nens i nenes ens ho van agrair i desitjaven poder tenir un altre casal l’any següent.

De tornada al projecte de Lima

Tornar a l’escola Mª Auxiliadora ens va donar l’oportunitat de descobrir una altra realitat. Barrios Altos és considerat una de les zones més perilloses de Lima. El nivell de delinqüència, tràfic de drogues i armes és molt alt. Aquesta situació es veu agreujada amb la taxa elevada d’atur i la manca de possibilitats per sortir d’aquest cercle.

L’escola de primària i secundària està dedicada a l’educació de les nenes del barri des de 6 fins a 16 anys. També els infants del barri que no van a aquesta escola, tenen l’oportunitat de tenir un entorn salesià els dissabtes amb l’oratori. Són vuit les salesianes que tiren endavant aquesta obra.

En aquest entorn l’escola esdevé un petit oasi enmig del desert. Aquí és on clarament veus la necessitat d’actuar, la necessitat de l’educació, de la transmissió de valors cristians i salesians que ajudi a formar persones que el dia de demà transformin el seu entorn.

Tots quatre hem posat el nostre granet, no hem fet més. Per la gent del país el nostre gest han valorat com una gran feina.

Què ens enduem de l’experiència?

El que ens hem emportat de l’experiència ha estat molt. Conviure en el dia a dia amb la gent ens ha donat l’oportunitat de veure més enllà, d’apropar-te a realitats amagades però molt reals i presents. Ha estat molt enriquidor fer un voluntariat per poder arribar a aquelles persones que sense esperar res, agraeixen de manera infinita el suport i el somriure de qui arriba.

El nostre repte com a família era aprendre i gaudir del que viuríem. Després de les vacances sempre hi poses qualificatius; han estat maques, altres han estat tranquil·les, entranyables..., però hi ha viatges que donen per molt més. L’experiència d’enguany a més, ha estat carregada de sentiments, d’emocions positives i a vegades també contrariades, ple de valors compartits en família en un entorn salesià. Una experiència que de segur ens ha ensenyat molt i marcarà el nostre dia a dia a partir d’ara.

Família Ponce Márquez (Miquel, Quim, Remei i Manolo)

Llegir més ...

VOLS i Solidaridad Don Bosco se sumen a la lluita contra el canvi climàtic

S'anima a la participació en les mobilitzacions pel clima del pròxim 27 de setembre.

Des de VOLS i Solidaridad Don Bosco es convida a participar en les mobilitzacions convocades pel clima que se celebraran el proper 27 de setembre a tot el món, ja sigui en una marxa, un minut de silenci, un moment de pregària, etc. Tota acció compte en la lluita global per revertir el canvi climàtic.

VOLS i Solidaridad Don Bosco, ONGD salesianes que formen part de la xarxa Don Bosco Green Alliance, a través del seu projecte comú, Bosco Global, se sumen al moviment global que tantes organitzacions i persones estan duent a terme a tot el món en favor de la defensa del medi ambient.

Consulta el llistat de mobilitzacions del 27 de setembre per ciutat aquí.

Dades preocupants del canvi climàtic

Recents informes publicats per la comunitat científica alerten de la situació d'emergència climàtica en què es troba el planeta. Es corre el risc de superar el límit catastròfic d’ 1.5ºC d'escalfament global. El futur de la humanitat i de tota vida està en greu perill.

L'agenda 2030 aprovada per Nacions Unides el 2015 i en especial els ODS que alerten de la co-responsabilitat de tenir cura del Planeta, ens encamina a protegir, conscienciar i posar mesures des del concret per millorar la qualitat mediambiental i reduir els greus efectes del canvi climàtic.

Hi ha dades empíriques que els efectes de l'escalfament global ja estan sent devastadors: extinció de milers d'espècies, pèrdua d'ecosistemes terrestres i marins, sequeres, migracions forçades, pobresa, etc.

Què podem fer?

El canvi climàtic no és una cosa de l’atzar ni fortuïta, sinó fruit de l'activitat humana i de l'actual model de producció i de consum. Encara és possible mitigar-ne els efectes. A les mans de cada persona hi ha la possibilitat de deixar un planeta habitable per a les properes generacions.

La joventut, que està encapçalant aquesta lluita per mitjà del moviment Fridays for Future i milers de col·lectius juvenils i estudiantils, impulsa a tota la ciutadania a mobilitzar-se i exigir als que governen mesures que protegeixin i defensin la vida de tots els éssers vius del planeta.

Com indica en l'encíclica Laudato si el Papa Francesc, "la reducció dels gasos d'efecte hivernacle requereix honestedat, valentia i responsabilitat, sobretot dels països més poderosos i més contaminants". Són els països enriquits els que acumulen una major deute ambiental, i per tant, són els que han d'adquirir uns compromisos més importants.

Cal exigir a la classe política que adopti mesures concretes que ajudin a reduir a zero les emissions de gasos d'efecte hivernacle, en línia amb el que estableix la ciència i sota criteris de justícia climàtica. Es necessiten compromisos reals amb els objectius establerts en els Acords de París i l'Agenda 2030 sobre el canvi climàtic i la implementació de polítiques ambientals que garanteixin el present i futur de la humanitat.

Llegir més ...

Revisió de les experiències internacionals de voluntariat d’estiu

Després d’una formació intensiva, d’una experiència sobre el terreny molt potent, el grup de voluntariat internacional es va trobar el dissabte passat dia 14 de setembre, a Martí Codolar, amb diferents objectius: per una banda, retrobar-se amb aquelles persones que tenien unes mateixes ganes de viure aquesta aventura, per altra banda, per posar en comú l’experiència viscuda, per reflexionar sobre el que ha suposat per ells i elles, i per últim, per a preguntar-se “i ara, què?”, és a dir, què és el que podem fer aquí i ara, quin estil de vida volem/podem portar que contribueixi a fer un món més just per a tothom.

Durant tota la jornada es van viure una mescla d’emocions, des de la il·lusió d’haver pres la decisió de marxar, la voluntat posada en cada moment, la satisfacció dels aprenentatges viscuts, la motivació de fer més, les ganes de compartir-ho, fins a la nostàlgia de recordar les persones que els van acollir i amb les que han compartit tot el temps, i la indignació de veure desigualtats molt grans entre persones del mateix món.

Gràcies als voluntaris i voluntàries hem pogut conèixer una mica més les realitats de Perú, Guinea Conakry, Sierra Leona, Cambodja i Marroc, i esperem ben aviat poder-ho compartir amb tots vosaltres!

Llegir més ...